Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Bramborová polévka se ztracenými vejci

Bramborová polévka se ztracenými vejci - ideální pro zahřátí v zimních dnech

Bramborová polévka se ztracenými vejci

 

Rozpis na 4 porce:

50 g másla + na restování

50 g hladké mouky

250 g směsi čerstvých hub

rostlinný olej na restování

2 cibule

1 mrkev

1 kořenová petržel

½ bulvy celeru

4 větší brambory

sůl

mletý černý pepř

sušená majoránka

2 stroužky česneku

3 lžíce octa

4 vejce (vel. S)

hladkolistá petržel na dozdobení

 

  1. V kastrůlku připravíme z másla a mouky zlatavou jíšku a necháme vychladnout. V pánvi na rozpuštěném másle opečeme na plátky nakrájené očištěné houby.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olej. Přidáme nadrobno nakrájenou očištěnou cibuli, mrkev, kořenovou petržel a celer. Restujeme dozlatova. Zeleninu zalijeme 1200 ml studené vody, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory a přivedeme k varu.
  3. Do vývaru vmícháme zchladlou jíšku (dle požadované hustoty). Přidáme houby a vaříme asi 15 minut doměkka.
  4. Polévku osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou a prolisovanými oloupanými stroužky česneku.
  5. Do druhého hrnce nalijeme vodu do výšky cca 10 cm, přilijeme ocet a přivedeme těsně pod bod varu. Vejce rozklepneme po jednom do misky. Ve vodě utvoříme vařečkou vír a do jeho středu vlijeme postupně vejce. Každé vaříme cca 3 minuty. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a necháme okapat. Polévku rozdělíme do misek, doplníme ztracenými vejci a dozdobíme omytými listy petržele.

Doba přípravy je cca 65 minut. 1 porce obsahuje 1773 kJ/423 kcal.