Mazanec

 

Ingredience

  • 30 g čerstvého droždí
  • 75 g krupicového cukru
  • 150 ml mléka
  • 375 g hladké mouky
  • 6 g soli
  • kůru z 1/2 citronu
  • 3 žloutky
  • 15 g vanilkového cukru
  • 95 g másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 50 g plátků mandlí
  • 50 g rozinek
  • Rozšlehané vejce na potření
  • Moučkový cukr na poprášení

 

  1. Z droždí, lžičky cukru a části mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.
  2. Mouku prosejte do mísy, vmíchejte sůl a citronovou kůru.
  3. Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky, zbylé́ mléko a cukr, vanilkový́ cukr a máslo. Promíchejte, vlijte do ochucené́ mouky a vypracujte těsto. Nechte kynout, než̌ těsto zdvojnásobí́ objem (cca 1,5 hodiny) a pak zapracujte 40 g mandlí a rozinky. Vytvarujte bochánek a nechte znovu kynout. Zatímco mazanec kyne předehřejte troubu na 190°C.
  4. Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými mandlemi a vložte i s formou do trouby. Pečte 10 minut, ztlumte na 150 °C a pečte ještě̌ 40–50 minut. Po vytažení́ nechte zchladnout a poprašte moučkovým cukrem.

 

DO E-SHOPU